«Կներեք, բայց սա այնպիսի մասնագիտություն չէ, որ ինքնահոսի թողնենք». Ագրարայինում սննդամթերքի անվտանգություն բաժինը ուսանող չի ունենա

Սննդամթերքի անվտանգություն մասնագիտության նկատմամբ հետաքրքրության պակասը ՀՀ ԳԱԱ էկոլոգանոոսֆերային հետազոտությունների կենտրոնի սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար Դավիթ Պիպոյանը լուրջ և ցավալի է համարում:

Սակայն, նրա կարծիքով, խնդիրը խորքային է, երկար տարիների ընթացքում կուտակված, չլուծված հարցերը նման իրավիճակ են առաջացրել:

«Երկար տարիներ սննդի անվտանգության և, ընդհանրապես, հանրային առողջության հարցերին նայել են մատների արանքով ու երկարաժամկետ, հեռանկարային ծրագրեր, լուծումներ չեն առաջարկվել, ի հետևանք նման իրավիճակ է»,- «Մեդիալաբի» հետ զրույցում ասում է Պիպոյանը:

Հայաստանի ագրարային համալսարան դիմելիության ցուցանիշի ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ տարեցտարի կտրուկ նվազում է այս համալսարան դիմորդների թիվը: 2021-ին համալսարան դիմել է 256 դիմորդ, իսկ ահա 2022-ին՝ 192: 2021-ին ընդունվել են 89-ը, սակայն այս տարի արդեն 38 դիմորդ է կարողացել հաղթահարել անցողիկ շեմը:

2022-2023 ուսումնական տարում Ագրարային համալսարանին հատկացվել է առկա ուսուցման 930 անվճար և վճարովի տեղ:

Այս համալսարան այս տարվա 192 դիմորդից 97-ը ցանկացել են ընդունվել տնտեսագիտական ուղղվածություն ունեցող ֆակուլտետներ: 18 մասնագիտություններից 11-ում որևէ դիմորդ չի ընդունվել: Օրինակ՝ կարևորագույն այնպիսի մասնագիտությունների բաժիններ, ինչպիսիք են անասնաբուժական-սանիտարական փորձաքննությունը, սննդամթերքի անվտանգությունը, զրո դիմորդ ունեն: Այսինքն՝ այս մասնագիտություններով Ագրարային համալսարանն այս տարի ուսանող չունի:

Զրո դիմորդ են ունեցել նաև «Ագրոնոմիա, սելեկցիա և գենետիկա», «Ագրոարդյունաբերության տեխնոլոգիաներ», «Ճշգրիտ գյուղատնտեսություն», «Ագրոէկոլոգիա» և այլ մասնագիտացմամբ ֆակուլտետները:

35-ամյա Դավիթ Պիպոյանը հիշում է՝ երազում էր սննդամթերքի անվտանգության մասնագետ դառնալ, բայց դրա համար այն ժամանակ նախ պետք էր սովորել անասնաբուժական ֆակուլտետում, հետո միայն սովորելու ընթացքում մասնագիտանալ սննդամթերքի անվտանգության ոլորտում: «Ես միշտ ասում եմ՝ եթե կրթության հինգ հնարավորություն ունենայի, ապա հինգ անգամ էլ իմ կրթական գործունեությունը կսկսեի հենց Ագրարային համալսարանից»,- նշում է նա, որն իր կրթական գործունեությունը շարունակել է նաև արտերկրում, հետո տեղափոխվել Հայաստան:

Պիպոյանն ասում է՝ տարբեր բուհերից ուսանողները մեկ կիսամյակ իրենց կենտրոնում գործնական պարապմունքներ են անցնում, և երևում է, որ ամենևին էլ հետաքրքրված չեն այդ մասնագիտություններով:

Եվ դա նույնիսկ այն պարագայում, երբ, նրա խոսքով, վերջին տարիների ընթացքում սննդի անվտանգության ոլորտում ուսուցման ծրագրերն արդիականացվել են, կարողությունների զարգացում է կատարվել, որպեսզի մարդիկ Հայաստանում ժամանակակից կրթություն ստանան: Սակայն նման ցածր պահանջարկը, նրա պնդմամբ, ցավալի է:

«Ես որպես մասնագետ եմ ասում՝ խիստ մտահոգիչ է, որ այդքան ցածր հետաքրքրություն կա, այդքան քիչ դիմորդ կամ ընդհանրապես դիմորդ չկա: Գործուն քայլեր են պետք անել: Կներեք, բայց սա այնպիսի մասնագիտություն չէ, որ ինքնահոսի թողնենք: Ի վերջո, սա պետության համար անվտանգային հարցերում շատ կարևոր մասնագիտություն է, ամբողջ աշխարհում տեսնում եք պարենային խնդիրների հրատապությունը: Հայտնի խոսք կա, չէ՞, գյուղն է քաղաքը պահում: Առանց մասնագիտական բավարար գիտելիքների ինչպե՞ս կարող ենք այդ խնդիրները հաղթահարել»,- նշում է Դավիթ Պիպոյանը:

Նա ասում է՝ սննդամթերքի անվտանգության ոլորտում ծերացում է գնում, և երիտասարդ մասնագետներին մատների վրա կարելի է հաշվել: «Երիտասարդ, օտար լեզուներին տիրապետող մասնագետներ գտնելը դարձել է շատ դժվար: Ես հաճախ ասում եմ՝ գիշեր-ցերեկ վազվզում ենք, էնքան գործ կա անելու, ու դա իրականություն է, քանզի ոլորտում իսկապես պրակտիկ, գործ անող մասնագետների պակաս կա»,-ասում է մասնագետը:

Իրավիճակը շտկելու և լուծում գտնելու համար, Պիպոյանն աում է՝ պետք է ռազմավարություն մշակել, կետ առ կետ նախանշել խնդիրներն ու անելիքները ու շարժվել դրանց լուծման ուղղությամբ:

«Պետք է մշակել սննդամթերքի անվտանգության ռազմավարություն, որում պետք է հստակ մատնանշել հեռանկարային պլանավորումն ու մասնագետների պատրաստումը: Բայց ցավալի է, որ այս խնդիրը ոչ մեկը չի հասկանում, ու այդ ուղղությամբ գործուն քայլեր չեն ձեռնարկվում»,- ասում է նա:

Հասմիկ Համբարձումյան

MediaLab.am