Ֆրանսիայում եղած ժամանակ երբեք չէի օգտվել ֆաստֆուդից, նախ բավականին թանկ էր, իսկ ես խնայում էի ամեն մի ցենտը, եւ հետո էլ, գրեթե բան չէի հասկանում առաջարկվող տեսականուց: Իսկ եթե խոսենք արեւելյան խոհանոցների առաջարկների մասին, ընդհանրապես կարելի է ասել՝ բան չեմ հասկանում:
2013 թվականն էր, նոր էինք նշանվել, եւ առաջին անգամ հենց այդ ժամանակ զարմացա, երբ Ժորդանը ձեռքն առավ մենյուն ու պատրաստվում էր արեւելյան սնունդ պատվիրել: Օ՜, քեզ զարմանք, մենյուի մեջ աչքիս զարնվեց «լահմաջոն»:
Կարոտով հիշեցի Երեւանը, թե ինչպես էինք ընկերներով գնում լահմաջո ուտելու: Բայց, երբ պատվիրեցի ու բերեցին, հասկացա, որ կարոտած երեւանյան լահմաջոս ու իրականությունը իրարից լիովին տարբերվում էին:. լահմաջոն «դուռում» էր՝ մեջը մսի կտորներ և կանաչեղեն …
Զարմացա, ասեցի մեզ մոտ ` Հայաստանում լահմաջոն էսպես չեն պատաատում, Ժորդանն էլ թե, բա սա միգուցե թուրքականն է,ե ս էլ պատասխանեցի:
– Լահմաջոն ոչ թուրքական է, ոչ հայկական , այն տարածվել է հենց Սիրիայից, մեզ մոտ՝ Հայաստան էլ հենց հայրենիք վերադարձած սիրիահայերն են բերել:
Էս դեպքն առիթ հանդիսացավ, որ ես որոշեմ իսկական լահմաջո պատրաստել եւ հյուրասիրել:
Խնդրեցի ընկերուհուս` Աննային, ինձ օգնել: Առաջին անգամ հենց Աննան պատրաստեց:
Ժորդանի բարեկամները հիացել-զարմացել էին. իրար վրա դարսած պիցցանե՞ր, չէին պատկերացնում, թե ինչ է: Բայց հոտն այնքան ախորժելի էր, որ բոլորն անխտիր փորձեցին եւ պեչատեցին. մեր պատրաստածն ու թուրքական բիստրոներին իրար հետ ոչ մի կապ չունեն:
Այդ օրվանից էլ լահմաջոն մտավ մեր հայ-ֆրանսիական ընտանիքի խոհանոց .. հավաքվում ենք մեծ ընտանիքով՝ սկեսուր, սկեսրար, մի խոսքով բոլորով, պատրաստում, ուրախանում:
Հետաքրիր է , որ իրենք էլ լահմաջոն կոչում են «ձեր պիցցան» : Երբեք չէի մտածի , որ լահմաջո պատրաստելը տնային պայմաններում այդքան հեշտ կլինի:
Գրում եմ բաղադրատոմսը , տնական լահմաջոյի իմ տարբերակը, որը անմնացորդ գերեց ֆրանսիացիների սիրտը :
Խմորը
ալյուր
աղ
թթխմոր ( դրոժ )
ջուր
Լցոնը
մանր աղացած միս ( խոզ , տավար )
5-6 քերիչով անցկացրած սոխ
մաղադանոս
պահածոյացված լոլիկ մանր կտրարած
1 ճգ ալյուր (հավասարակշռելու համար լցոնում եղած սոխից ու լոլիկից ստացված հյութը)
1 ճգ կարագ
կարմիր և սև պղպեղ
աղ
սխտոր
Պատրաստում եմ թավայի մեջ, շերտերի հաստությունը` ըստ ցանկության
Ձեր՝ Ռոզա Սարգսյան Ֆենդեր
MediaLab Blog