Առողջ մարմնում առողջ սնունդ, կամ ինչպես ես սովորեցի ֆրանսիական սննդի խիստ ռեժիմին. «Ալամեզոն» Բլոգ

Առողջ մարմնում առողջ սնունդ, կամ ինչպես ես սովորեցի ֆրանսիական սննդի խիստ ռեժիմին. «Ալամեզոն» Բլոգ
Առողջ մարմնում առողջ սնունդ, կամ ինչպես ես սովորեցի ֆրանսիական սննդի խիստ ռեժիմին. «Ալամեզոն» Բլոգ

Ֆրանսիայում ապրելու առաջին ամիսներին ամենադժվարը հարմարվեցի սննդի ռեժիմին: Դժվար էր, որովհետև Հայաստանում ուտում է, երբ պատահի ինչ պատահի և անկեղծ դա ինձ դուր էր գալիս, մինչև չհասա էստեղ: Երբ առաջին օրը բարեկամիս տանը ինձ համար նախաճաշին լոլիկով ձվածեղ պատրաստեցի, հանդիպեցի բարեկամիս տղայի զարմացած դեմքին, էնպես էր նայում կարծես թե հենց նոր խոհանոցում գառ մորթեցի և խաշլամա եմ անելու: Ես էլ իմ հերթին զարմացա.

-Ինչի՞, էդ երբ հայերը ձվածեղը կրուասանի և կաթով սուրճի հետ փոխեցին:

Հետո ինքս հասկացա, որ փոխվում է և դրանում ոչ թե եվրոպականացված հայն է մեղավոր, այլ ապրելակերպը: Կարող ես իհարկե «փորձել պայքարել» դրա դեմ, բայց երկար չես ձգի, միեւնույն է, երբ անցնես աշխատանքի կամ երեխադ դպրոց գնա` գրաֆիկը ինքնիրեն է փոխվում:

Իսկ գրաֆիկը հետևյալն է

Նախաճաշ. 6:00-8:00

Թեյ, սուրճ, կաթ կակաո, փոքրիկ թխվածքաբլիթ, կարագ, յոգուրտ ( ըստ նախընտրության)

Այն ժամն է, որ բոլորը համախմբվում են սեղանի շուրջ ով աշխատանքի, ով դպրոց, ով մանկապարտեզ: Ուզես -չուզես այդ ժամին ես արթնանում, էդ ժամին: Քիչ ժամանակ կա պետք է հասցնել էներգիա տրվող  սնունդ ուտել` օրվա խելահեղ ռիթմիկ գոնե մինչև կեսօր դիմանալու համար: Իմ առաջին ամսվա ձվածեղ vs  թեթև նախաճաշ պայքարում տանուլ տվեցի, իսկապես հասկանալով, որ ծանր կերակուրը հենց առավոտյան ինձ մոտ ցանկություն է առաջացնում վերադառնալ անկողին և նապաստակ կերած օձի պես ժամերով անշարժ պառկել` այն մարսելու համար: Իսկ երբ աշխատում ես, անհնար է թանկագին ժամանակդ նախաճաշի վրա ծախսելը:

Ճաշ: 12:00-13:00

Բանջարեղեն, սուպեր սենդվիչներ, աղցաններ՝ մսով, միրգ, գինի:

Սա կարևոր ժամ է ֆրանսիացիների համար, գրեթե բոլոր հաստատությունները փակվում են, մարդիկ դուրս են գալիս ` ճաշելու: Ով սրճարանում, ով տանից է հետը բերել, ով խանութից է գնում, բոլոր տեղերում կա միկրոալիքային վառարան սնունդը  տաքացնելու համար:

Կարևորություն են տալիս երեխաների սննդին ևս. Դպրոցներում կա ճաշարան, մենյուն կազմում է առողջապահության նախարարությունը, ամսական վճարվում գումարը և ծնողը կարող է հանգիստ լինել , երեխան կստանա լիարժեք ճաշ, հարգում են իհարկե բոլորին թե հրեաներին (կաշեր սնունդ) թե մուսուլմաններին (հալալ սնունդ): Իսկ եթե տունը մոտ է, երեխաները տուն են վերադառնում և 12:00-14:00 անցկացնում տանը:

Ընթրիք 18:00-20:00

Նախուտեստ, որևէ ուտեստ մսով, սոուսով և հացահատիկով, աղցան, վերջում պանիր և դեսերտ: Հաճախ նաեւ ֆրանսիացիների սիրելի գինին՝ հիմնականում կարմիր անապակ՝ թեթեւ ու հաճելի:

Սա այն ժամն է, երբ կրկին ընտանիքը հավաքվում է սեղանի շուրջ, ուտում, զրուցում, հանգստանում: Այս ժամին եւս այգիներում, փողոցներում դժվար թե շատ մարդկանց հանդիպեք, բոլորը պարտաճանանչ պահում են ճաշի ժամը, դա սուրբ ժամ է այստեղ՝ Ֆրանսիայում 🙂

Երկրում քարոզվում է առողջ ապրելակերպը և հատկապես երեխաների համար. Դպրոցում զբոսանքի ժամեր, սպորտային ծրագրեր, անվճար սպորտային կենտրոններ: Ի դեպ մարզասրահները, լողավազանները անհամեմատ մատչելի են Ֆրանսիայում, համեմատության եզրեր չունեն հայաստանյան գների հետ: Նույնիսկ հատուկ փաթեթներ կան գործազուրկների համար, որպիսի նրանք, չնայած կարգավիճակին, եւս հետ չմնան առողջ ապրելուց:  

Հեծանիվ վարելը էստեղ արդեն կուլտ է դարձել, անգամ դպրոցում են սովորեցնում երեխաներին: Առողջապահության նախարարության լոզունգը «քիչ աղի, քիչ քաղցր,  քիչ ծանրսմարս կերակուր» ամենուր է, ինչպես նաեւ «5 բանջարեղեն, 3 միրգ, քիչ աղ քիչ շաքար և քիչ ճարպ», «Ճիշտ ուտել լավ լինելը»՝ չթողնելով մոռանալ առողջ սննդի մասին:

Սրա  շնորհիվ իհարկե կյանքի երկարակեցության աճ է նկատվել և շատ հիվանդությունների պակաս: Խոսքն իհարկե չի գնում, ուտելիքների համով լինել, չլինելու շուրջ, բայց օբեկտիվորեն եվրոպական սննդի ռեժիմը շատ ավելի ճիշտ է և օգտակար՝ ներառում է բոլոր կարեւոր բաղադրիչները: Հասյանալի է, որ Հայաստանում, ուր պաշտոնապես աղքատ է համարվում ամեն երրորդ բնակիչ, մի քիչ բարդ է առողջ սննդակարգի եւ առողջ ապրելակերպի մասին խոսելը, բայց շատ կուզենայի, որ մեզ մոտ եւս օրերից մի օր այդ մշակույթն ամրապնդվեր՝ հանուն ավելի առողջ ու ամուր բնակչության:

Առողջ ապրելակերպը կարեւորելով՝ տարիներ առաջ փորձեցի ֆրանսիական հոդվածները թարգմանել հայերեն և տեղադրել ֆեյսբուքյան «Բաղադրատոմսեր բալիկների համար» խմբում:

Կարծում եմ հեչ ամոթ բան չի զարգացածեւ սնունդի փայլուն փորձ ունեցող երկրի փորձը վերցնելը, եթե մեր առողջապահության նախարարությունը բավականին  պասիվ է այդ հարցում: Եվ եթե կարծում եք, որ ուշ է ձեզ համար, ապա կարելի է ճիշտ գրաֆիկի բերել նոր սերնդին, վստահ եմ դրական տարբերությունը շատ շուտ կնատեք:

Ձեր՝ Ռոզա Սարգսյան Ֆենդեր

MediaLab Blog