Ամանորի հայկական համը. ավանդական ուտեստները զարդարում են նոր տարվա սեղանը

Ամանորի հայկական համը. ավանդական ուտեստները զարդարում են նոր տարվա սեղանը
Ամանորի հայկական համը. ավանդական ուտեստները զարդարում են նոր տարվա սեղանը

Նավասարդը հայ ժողովրդի ամենասիրված տոներից մեկն է: Տարբեր ժամանակներում հայ ընտանիքները տարբեր կերպ են տոնել այս տոնը, սակայն միշտ էլ սեղանները լի են եղել բազմազան ուտեստներով, իսկ նորի ու լուսավորի սպասումները չեն փոխվել:

Ազգագրագետ Հարություն Փանոսյանն ասում է, որ ամանորի շեմին միշտ էլ հայոց մոտ ընդունված է եղել մեծ պատրաստություն տեսնել տոները դիմավորելու համար:

«Մառանները լցված էին անուշեղենով, ուտեստներով: Տանտիկիններն ուրախությամբ բաժանում էին անուշեղենը և զվարճացնում երեխաներին»,- «Մեդիալաբին» ասում է Հարություն Փանոսյանը:

Նրա խոսքով` այսօր էլ այս սովորույթը չի փոխվել մեր ժողովրդի կենցաղում:

«Այսօր էլ կարելի է տեսնել, թե ինչպես հարևանները շրջում են մեկը մյուսին շնորհավորելու` անուշեղեն և իրենց համեղ պատրաստած ուտելիքները բաժանելով»,- անցյալի հետ զուգահեռներ է տանում նա:

Փանոսյանն ասում է, որ Կաղանդի տոնի գլխավոր բաղադիչը ուտեստներ պատրաստելն էր: Արդեն աշնան սկզբից մարդիկ պահում էին զանազան մրգերի չրեր` սալորի, ծիրանի, դեղձի, ինչպես նաև թարմ միրգ` տանձ, խնձոր, սերկևիլ, նուռ, խաղող: Պատրաստում էին ընկույզ-երշիկներ, որոնք մենք հիմա կոչում ենք սուջուխ:

«Քանի որ հունվարի 1-ը Սուրբ Ծննդյան տոնի շաբաթի մեջ է, ուստի պահոց օր է: Այդ իսկ պատճառով ամանորյա տոներին պատրաստում էին այնպիսի ուտելիքներ, որոնք թույլատրվում էին պահոց օրերին: Տանտիկինները մաքրում էին լոբին, սիսեռը, ոսպը, բրինձը, ձավարեղենը, ոլոռը: Թխում էին տոնական գաթա, անուշեղեն: Եվ երբեք նոր տարվա սեղանին չէին դնում ուտելիքներ, որոնք հարիր չէին պահոց օրերին»,- ասում է ազգագրագետը:

Հայտնի խոհարար Սեդրակ Մամուլյանը, այնքան էլ չի սիրում, երբ խոսում են ամանորյա պահոց սեղանի մասին:

Նա հարց է տալիս` մի՞թե նախաքրիստոնեական ժամանակաշրջանում հայ ժողովուրդը Նավասարդը չի տոնել և ինքն էլ պատասխանում` իհարկե տոնել է:

«Օգոստոսի վերջին, երբ բերքը հավաքել են, այդ առատ բերքի պտուղները դրել են ժողովրդի առջև և բոլորը միասին` թե´ արքունիքը, շինականը, թե´ ասպետաց դասը, բոլորը հավասար տոնել են: Քրիստոնեությունն ընդունելուց հետո եկեղեցին որոշեց, որ մեր նոր տարին հունվարի 1-ն է: Այդ ժամանակ էլ ի՞նչ բերք պիտի ցույց տային: Բայց հայերը նորից միջոցը գտան: Պաշարած ընդեղեններից, չրերից շատ-շատ կերակրատեսակներ են պատրաստել»,- ասում է Սեդրակ Մամուլյանը:

Մեր օրերում նույնպես շատ բան է փոխվել: Այսօր ժողովուրդն այնքան էլ չի կարևորում այն հանգամանքը, որ հունվարի 1-ը Սուրբ ծննդյան տոնի պահոց շաբաթի մեջ է: Ամանորյա սեղաններին կարելի է տեսնել թե´ միս, թե´ մրգեր, թե´ աղանդերներ: Այդուհանդերձ Սեդրակ Մամուլյանն ու խոհարար Արտավազդ Սուրուխանյանն առաջարկում են ավանդական հայկական երեք հետաքրքիր ուտեստների բաղադրատոմսեր, որոնք այսօր կարող են զարդարել մեր ամանորի սեղանը:

Հավով հագանի (մեկ բաժնի համար)

Հավ – 0,5 կիլոգրամ

Հոնի պաստեղ – 50 գրամ

Չամիչ – 50 գրամ

Ընկույզ – 20 գրամ

Սխտոր -10 գրամ

Բոված ալյուր – 50 գրամ

Սպիտակ գինի կամ քացախ – 50 գրամ

Կանաչի (համեմ կամ սամիթ) – 20 գրամ

Կարագ – 20 գրամ

Աղն ու պղպեղը` ըստ ճաշակի

Հավը նախօրոք խաշել: Այդ ընթացքում պատրաստել սոուսը: Կարագը դնել տապակի մեջ և նախ բովել չամիչը: Երբ չամիչն ուռչում է, լցնել բոված ալյուրը: Չամիչն ու ալյուրը մի քիչ խառնելուց հետո ավելացնել հոնի պաստեղը:

Այնուհետև ավելացնել հավի արգանակը: Պատրաստել թթվասերի թանձրության սոուս, ավելացնել միասին ծեծած սխտորը, ընկույզն ու աղը:

Այդ ծեծած զանգվածը բացել քացախով կամ գինիով, ապա այդ զանգվածն ավելացնել սոուսին: Լցնել կտրատած կանաչիների կեսը: Արդեն եփած հավը դնել սոուսի մեջ, արգանակը քամել ու նորից լցնել սոուսի մեջ: Վերջում մոտ 15 րոպե սոուսի մեջ հավը մեղմ կրակի վրա մարմանդ եփել: Մատուցելիս վրան լցնել մնացած թարմ կանաչին:

Կլոնդակ

Փոխինձ – 100 գրամ

Դոշաբ – 50 գրամ

Մանրացրած ընկույզ – 30 գրամ

Ծիրանաչիր – 150 գրամ

Փոխինձը խառնել դոշաբի հետ: Զանգվածից պատրաստել փոքրիկ գնդիկներ: Ապա գնդիկների մեջ դնել մանրացրած ընկույզ, իսկ փոխինձե գնդիկները գլորել ընկույզի մնացած մասի մեջ: Ընտրված ծիրանաչիրը կիսել և գնդիկները դնել ծիրանաչրի մեջ:

Աղցան «Գանձակ»

Խաշած հորթի միս – 100 գրամ

Սմբուկ` տապակած – 150 գրամ

Կանաչ ոլոռ – 50 գրամ

Նռան հատիկներ – 30 գրամ

Թթվասեր – 50 գրամ

Տապակած լավաշիկներ – 50 գրամ

Կանաչի – 10 գրամ

Աղն ու պղպեղը` ըստ ճաշակի

Խաշել հորթի միսը:

Սմբուկը (եթե դառն է, աղ ցանել վրան, եթե ոչ` կարելի է չցանել) մանր կտրատել, տապակել: Ապա դնել փլավքամիչի մեջ, որ քամվի: Տապակած սմբուկը խառնել հորթի մսի հետ: Ապա ավելացնել կանաչ ոլոռը, նռան հատիկները, կանաչին, թթվասերը, խնամքով խառնել, դնել ափսեի կենտրոնում:

Չորացրած լավաշների կտորները համեմել ձեթով, աղով, կարմիր ու սև պղպեղով ու դնել ջեռոցում ու թողնել, որ մի փոքր վարդագունեն: Այդ լավաշիկներով զարդարել աղցանը և լավ տրամադրությամբ մատուցել:

Շնորհավոր Ամանոր:

Լիաննա Խաչատրյան

Լուսանկարները` Իննա Մխիթարյանի

(Արխիվային հոդված)

© Medialab.am